Een slechte dag op het werk heeft iedereen weleens. En of de perfecte job bestaat? Wij zijn er nog hard naar op zoek! Maar ga je vrijwel dagelijks met tegenzin werken? Dan is het tijd voor verandering, want vaak kan het écht beter. Onderstaande redenen horen wij vaak van koeltechniekers. Dit is iets heel persoonlijks en quasi altijd een combinatie van factoren, de lijst is dus zeker niet volledig – maar misschien herken je er een paar.
1. Werkdruk
Dat er in de koeltechniek weleens overuren worden gepresteerd is geen geheim. Goede koeltechniekers zijn dun gezaaid, en dat zorgt soms voor veel workload of verantwoordelijkheid op één persoon. Voor veel loyale medewerkers is dat op zich geen probleem, maar er zijn natuurlijk grenzen aan waar je werk stopt en je privéleven begint.
2. Waardering
De meeste koeltechniekers kunnen wel met wat werkdruk om, zolang daar waardering en beloning tegenover staat. Soms is een simpel woordje van dank voldoende. Helaas is dat niet overal evident – al bestaan er zeker nog werkgevers die loyale mensen verdienen, omdat ze hen en hun stevige inzet niet als vanzelfsprekend nemen.
3. Gebroken beloftes
Verrassend hoe vaak we dit horen in een sector die schreeuwt om goed personeel. Een gemaakte belofte die niet wordt nagekomen zorgt nogal eens voor een vertrouwensbreuk. Dan kan het gaan over voorwaarden, flexibiliteit, of de volledige jobinhoud… Zorg ervoor dat de verwachtingen langs beide kanten van in het begin duidelijk zijn!
4. Sfeer
Wanneer het onder je vaste collega’s niet gezellig is, ga je natuurlijk niet altijd met een goed gevoel werken. Soms is het maar één collega, die het verziekt voor de rest en veel mensen doet afhaken – als werkgever is het cruciaal om deze personen te identificeren, maar soms worden de ogen ervoor gesloten. Ook de managementstijl van een leidinggevende kan veel doen.
5. Ambitie
Krijgen ervaren mensen in je huidige firma niet de mogelijkheid om door te groeien? Zit er al iemand op jouw toekomstige stoel? Je beperkt voelen in je potentieel kan serieus wringen wanneer je zeker weet dat je meer in je mars hebt. Dan ga je beter op zoek naar een werkgever die wél kansen biedt.
6. Uitdaging
Ook in eenzelfde functie moet je kunnen groeien en jezelf ontwikkelen, of dat nu de vorm van specialisatie, variatie of verantwoordelijkheid aanneemt. Veel koeltechniekers zijn gepassioneerd door hun vak, maar willen niet blijven stilstaan. Idealiter daagt je werk je uit en gééft het je energie – of houd je tenminste wat over op het einde van de dag.
7. Impact
In een groot bedrijf werken heeft voordelen, maar veel mensen voelen zich er maar een nummer. Bij een familiale of kleinere werkgever kan je doorgaans sneller verschil maken. Wie van een familiaal bedrijf naar een multinational verkast, merkt vaak dat hij plots minder ‘van tel’ is, minder snel impact kan maken in de firma. Maar andersom werkt dat dus ook.
8. Vaste locatie/de baan op
Als koeltechnieker ben je vaak onderweg; het fileprobleem gaat er echter niet op vooruit, en de planning van sommige bedrijven evenmin. Dan kan je op zoek gaan naar een vaste werkplaats – maar die zijn in de koeltechniek eerder schaars. Of sta je net al lang op een vaste werf, en wordt dat wat eentonig? Misschien heb je meer nood aan variatie, en vind je die op de baan.
9. Onderbetaald
Geld is zelden de enige reden, maar sommige werkgevers stellen nog steeds niet de juiste beloning tegenover nochtans veelgevraagde expertise. Tegenwoordig betalen wel veel bedrijven de reistijd van thuis naar de eerste klant gewoon aan uurloon. Voor koeltechniekers die elke dag een paar uur rijden aan kilometervergoeding kan dat de doorslag geven.
10. Overname
Een overname gaat heel vaak gepaard met fundamentele veranderingen in de firma (ondanks beloftes dat er gewoon mag doorgewerkt worden zoals je bezig bent). Helaas is het niet zeker dat de overnemer zich alles zal herinneren wat jij in het verleden voor het bedrijf hebt gedaan. Wanneer duidelijk wordt hoe de toekomst eruit gaat zien, is dat vaak aanleiding om op zoek te gaan naar iets nieuws.